Artiestenmanager Jaap Buijs overleden

28 juni 2015

Vanmorgen bereikte ons het verdrietige bericht dat artiestenmanager Jaap Buijs op 69-jarige leeftijd is overleden. Als artiestenmanager stond hij aan de wieg van het succes van veel Nederlandse zangers, zangeressen en bands als George Baker Selection, The Cats, Annie Schilder, Piet Veerman, Nick & Simon, Jan Smit, de 3JS en vele anderen.

In 2010 ontving Jaap Buijs voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse muziekindustrie de Gouden Harp. Uit het juryrapport:

‘Volendam Music is niet meer weg te denken uit de Volendamse, maar ook de vaderlandse popgeschiedenis. En Jaap Buijs is daar meer dan de belichaming van. Iedereen in Volendam kent Jaap Buijs en Jaap Buijs kent iedereen in Volendam. De jury van de Buma Gouden Harpen wil Jaap waarderen voor zijn tientallen jaren managerschap. Hij is daarmee een stuwende kracht achter veel topartiesten. En ze zijn niet zelden succesvol. Volendam Music heeft, als enige in Nederland, meer dan 100 gouden en/of platina platen op haar naam staan. Ook het aantal nummer 1 hits loopt ver in de dubbele cijfers. De jury van de Buma Gouden Harpen beschouwt Jaap Buijs als een onmisbare schakel in de Nederlandse muziekindustrie. Voor zijn artiesten ontwikkelt hij een langetermijnvisie. Daar hebben ze allen baat bij. Hij is trouw, loyaal en eerlijk. Hiervoor komt Jaap Buijs de Buma Gouden Harp toe, omdat hij Nederland heeft laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn.’

In datzelfde jaar ontving Jaap Buijs tijdens Eurosonic Noorderslag De Veer, een prijs voor een persoon binnen de Nederlandse muziekindustrie die een bijzondere prestatie heeft geleverd ten behoeve van de nationale muziekindustrie. Hij kreeg de prijs vanwege zijn grote verdienste voor het Nederlandse product. ‘Daar doen we deze winnaar eigenlijk tekort mee’, stelt het juryrapport zelfs. ‘We kunnen gerust stellen dat hij het Nederlandse product ís.’

Buma/Stemra en Buma Cultuur zijn Jaap Buijs zeer veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de Nederlandse muziek heeft gedaan. Hij zal gemist worden. Wij wensen zijn familie, vrienden en zijn artiesten heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.