Flexibel Beheer

Buma/Stemra is een collectieve beheersorganisatie. Het regelt de rechten voor een grote groep auteurs en heeft daarom een sterke onderhandelingspositie ten opzichte van grote partijen. Dit zorgt voor een zo optimale en zo eerlijk mogelijke vergoeding. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat auteurs en uitgevers niet willen dat Buma/Stemra alle rechten beheert. Daarom is het mogelijk categorieën uit te sluiten, delen zelf te regelen of in een bepaald land een andere organisatie te kiezen.

Om te kijken hoe de deelnemers van Buma/Stemra omgaan met Flexibel Beheer heeft de organisatie het onafhankelijke bureau SEO Economisch Onderzoek gevraagd om hier onderzoek naar te doen: 645 muziekauteurs, 45 erfgenamen en 30 uitgevers deden mee. Bekijk het onderzoek hier.

Hieronder een beknopt overzicht van de opties.

Buitenland

Als u zich in Duitsland bij de plaatselijke auteursrechtenorganisatie wil aansluiten, maar voor de rest van de wereld bij Buma/Stemra wil blijven, dan kan dat. Hier vindt u een wijzigingsformulier.

Creative Commons

Het is mogelijk om muziekwerken via Creative Commons zelf te licenseren. Zo kunnen anderen het werk gebruiken en/of er bewerken, zonder dat er een vergoeding nodig is. Belangrijk is wel dat het toegestane gebruik uitsluitend ter promotie van de auteur is.

Eigen website

Eigen muziek is vrij te gebruiken op de website van de componist of auteur. Dit is snel en gemakkelijk te regelen via de website van Buma/Stemra en kost niets. Het enige dat u hoeft te doen is de licentieovereenkomst Eigen Werk Eigen Website in te vullen en en aan ons te retourneren. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Opt-out?

Via het opt-out systeem zijn er nog meer keuzes voor het beheer van de rechten. De hieronder genoemde categorieën zijn helemaal uit te sluiten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze bij een andere organisatie onder te brengen of om deze zelf te regelen.

Events

Concerten, festivals, feesten.

RTV

Radio en tv.

Achtergrondmuziek

Radio-uitzendingen in publieke ruimtes, tv-uitzendingen in koregen en muziek in een discotheek of kroeg.

Mechanisch

Fysieke geluidsdragers zoals cd’s (ook het huren en verhuren) en thuiskopieheffing

Online

Streaming, video on demand, downloads et cetera.

Gevolgen

Op het moment dat u rechten uitsluit, kan dit financiële gevolgen hebben. Om een beeld te schetsen van de consequenties, kunt u gebruik maken van de Flexco-calculator.

[is_browser name=”IE” version=”9″]U heeft een verouderde versie van Internet Explorer. De Flexco-calculator is te zien vanaf Internet Explorer 10.[/is_browser] [is_browser name=”IE” version=”8″]U heeft een verouderde versie van Internet Explorer. De Flexco-calculator is te zien vanaf Internet Explorer 10.[/is_browser] [is_browser name=”IE” version=”7″]U heeft een verouderde versie van Internet Explorer. De Flexco-calculator is te zien vanaf Internet Explorer 10.[/is_browser]