Buma/Stemra keert ruim 147 miljoen euro uit

20 mei 2015

Buma/Stemra keerde in 2014 ruim 147 miljoen euro uit aan componisten, tekstschrijvers, muziekuitgevers en zusterorganisaties in het buitenland. Dat staat in het tijdens de Algemene Ledenvergadering goedkeurde jaarverslag.

Daarnaast keerde Buma/Stemra, dat inmiddels ruim 24.000 leden telt, 10 miljoen euro uit aan het Fonds voor Sociale en Culturele Doeleinden, dat onder meer gebruikt wordt om voor Nederland belangrijke evenementen als Eurosonic Noorderslag en het Amsterdam Dance Event te realiseren.

Stijging rechtenopbrengsten online
In de categorie online incasseerde Buma/Stemra afgelopen jaar 8,8 miljoen euro. Een stijging van meer dan vijftig procent ten opzichte van 2013, toen de organisatie 5,7 miljoen euro incasseerde.

Bestuurslid en componist Pieter Perquin onderschrijft die resultaten. “Steeds meer muziek wordt online aangeboden door grote, maar ook kleine gebruikers: van Spotify en iTunes tot kleinere online radiostations zoals 22tracks. Zij bepalen in toenemende mate hoe muziek beleefd wordt.”

Miljarden streams
De omslag naar online stelt Buma/Stemra ook voor uitdagingen aldus directeur Hein van der Ree: “Een belangrijke ontwikkeling is de grote operatie die nodig is om data van miljarden streams van diensten als YouTube en Spotify te verwerken. Gezamenlijk verwerken met andere auteursrechtenorganisaties is één van de belangrijkste oplossingen.”

“Daarom tekende Buma/Stemra als eerste Europese collectieve beheersorganisatie een overeenkomst bij ICE (International Copyright Enterprise), een initiatief van auteursrechtenorganisaties uit Zweden en Engeland voor gezamenlijk databeheer. Dit helpt ons in een concurrerende markt een positie te verwerven die bijdraagt aan een optimale incasso, accurate verdeling van de inkomsten en een door schaalgrootte zeer efficiënte kostenstructuur.”

Het complete jaarverslag is op de website van Buma/Stemra te downloaden.