Betalen

Moet ik betalen aan Buma/Stemra?

Hoeveel u betaalt voor muziekgebruik, verschilt per situatie. Wat voor muziek wilt u bijvoorbeeld opnemen? Hoe groot is de ruimte waarin de muziek wordt gespeeld? Met de licentiewijzer berekent u snel en eenvoudig de hoogte van de vergoeding voor uw muziekgebruik. Met een opgaveformulier geeft u aan welke muziek u wilt gebruiken.

Hoeveel moet ik betalen?

Het bedrag dat u betaalt voor muziekgebruik, komt zeer precies tot stand. Buma en Stemra hanteren voor de tariefbepaling een eigen rekenmethode per groep muziekgebruikers. Buma voor het openbaar maken van muziek, Stemra voor het vastleggen ervan. Zo zijn voor Buma onder andere de tijdsduur waarin een muziekwerk te horen is en het bereik bepalend voor het bedrag dat muziekgebruikers betalen. Ook aan zeer korte fragmenten zit een vergoeding vast. Stemra hanteert bijvoorbeeld vergoedingen per geluidsdrager, ofwel per cd of dvd.

Muziek, wie houdt er niet van? In een winkel, café of restaurant creëert goede muziek een prettige sfeer voor klant en medewerker. Maar de muziek waar u van geniet is er niet zomaar. Aan tekst en compositie gaat intensief werk vooraf. Logisch dus om muziekauteurs de vergoeding te geven die ze verdienen.

Wat is de rol van Buma/Stemra? 

Gebruikt u graag muziek in uw winkel of restaurant? Wilt u iemands compositie op cd zetten of laten horen op uw website? Dan is het een heel karwei om daarvoor bij de verschillende individuele muziekauteurs toestemming te vragen en een betaling te regelen. Gelukkig kunt u deze toestemming via één instantie regelen: Buma/Stemra. Wij exploiteren de rechten van ruim 20.000 Nederlandse muziekauteurs en -uitgevers. Ook wanneer u buitenlandse muziek gebruikt, kunt u via ons de vergoedingen regelen.

Buma/Stemra incasseert vergoedingen bij muziekgebruikers en verdeelt ze over de muziekauteurs die lid zijn. Een ingewikkeld proces als u bedenkt dat er tienduizenden muziekgebruikers zijn en twee miljoen aangemelde muziekcreaties. Om dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken, sluiten we onder meer contracten af met overkoepelende organisaties van muziekgebruikers en soms met individuele gebruikers. Het geld dat we van hen ontvangen, verdelen we op basis van het soort gebruik over de muziekauteurs van wie creaties gebruikt zijn.

Met welke instanties hebt u nog meer te maken?

Om muziek te mogen gebruiken is soms meer nodig dan betaling via Buma/Stemra. Wij exploiteren namelijk alleen de rechten van muziekauteurs en -uitgevers. Maar er zijn ook anderen die rechten ontlenen aan muziekwerk. Denk aan uitvoerende artiesten, zoals zangers en bands, die de muziek hebben vertolkt. Of platenmaatschappijen die de cd’s hebben geproduceerd. En soms is er sprake van rechten op tv- en filmbeelden, bijvoorbeeld op dvd’s.

Via de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (Sena) betaalt u een vergoeding aan de uitvoerend kunstenaar(s) en de platenproducenten. Via Stichting VIDEMA doet u dit voor rechten op tv- en filmbeelden. Vul voor meer informatie over betalen voor muziekgebruik het contactformulier in.