Openbaarmaking

Ik wil muziek draaien in het openbaar. Kan dat zomaar?

Als je muziek wilt draaien in bijvoorbeeld je winkel, horecazaak of op kantoor, dan heb je toestemming nodig van de maker van die muziek. Hetzelfde geldt als je muziek wilt gebruiken voor een radio- of tv-programma of tijdens een concert of theatervoorstelling. Buma verleent die toestemming voor alle muziekauteurs en -uitgevers die aangesloten zijn. Nadat je een vergoeding (licentie) aan ons hebt betaald, kun je de muziek gebruiken. Kijk voor meer informatie hier.

Ik betaal al aan Buma en/of Sena, klopt het dat ik dubbel betaal?

Buma regelt het auteursrecht van de componist en/of tekstdichter, terwijl Sena de zogenoemde naburige rechten van de uitvoerende artiest en/of producent regelt.

Hoeft er voor een niet-commercieel evenement geen vergoeding te worden betaald voor het muziekgebruik?

Of er muziek gebruikt wordt met een commercieel of een niet-commercieel doel, maakt niet uit. Het muziekauteursrecht kijkt alleen naar het gebruik en of er entree wordt gevraagd doet er niet toe. Buma/Stemra neemt dit aspect wel in overweging bij het vaststellen van verschuldigde vergoedingen (tarieven). Maar het principe blijft: voor muziekgebruik is een vergoeding verschuldigd.