Grachtenfestival Amsterdam presenteert De OpMaat: Dag voor jonge musici

5 februari 2015

OpMaatOp 7 maart 2015 vindt de eerste Grachtenfestival Amsterdam: de OpMaat plaats, een dag speciaal voor jonge musici in Nederland. Tijdens deze dag biedt Grachtenfestival Amsterdam klassieke musici de mogelijkheid hun ideeën te presenteren aan de programmeurs van het festival, zijn er verschillende workshops, meet ups en vindt de aftrap plaats van enkele projecten die te zien en te horen zijn tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. De OpMaat vindt plaats in Het Sieraad in Amsterdam en is ook toegankelijk voor publiek, dat daarmee een unieke kijkje in de keuken van het festival krijgt.

Tijdens twee openbare pitches kunnen musici hun ideeën presenteren aan de programmeurs van Grachtenfestival Amsterdam. Musici kunnen zich voor deze pitches aanmelden via www.grachtenfestival.nl/opmaat. Na een voorselectie wordt een aantal musici uitgenodigd hun programmavoorstel te pitchen: een voor het thema van 2015 en een voor een van de locaties voor het komende festival. Deze pitches op 7 maart zijn toegankelijk voor publiek. Ook vindt die dag de aftrap plaats van de derde Theaterroute, een co-productie van Grachtenfestival Amsterdam en Over het IJ Festival. De theaterroute bestaat uit vier voorstellingen van maximaal 20 minuten, gemaakt door jonge musici en theatermakers en is te zien tijdens beide festivals.

Komende zomer presenteert Grachtenfestival Amsterdam het GrachtenfestivalLab (GFLab), een uitgelezen kans voor jong talent om ervaring op te doen en zich verder te scholen. Voor ambitieuze zangers wordt in 2015 voor de tweede keer de Summer School for Singers georganiseerd. Lessen worden afgewisseld met korte optredens op onverwachte plekken in Amsterdam en enkele optredens tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. David Prins (internationaal regisseur, librettist en spelcoach zingend spelen) vertelt zaterdag 7 maart alles over de Summer School for Singers, samen met een oud-deelnemer aan de Summer School van 2014. Quinten Peelen, directeur van de International Franz Liszt Piano Competition, vertelt tijdens De OpMaat over de plannen voor de International Junior Piano Academy. Hij neemt de talentvolle pianisten Mengji Han (1989) en Yang Yang Cai (1998) mee. De International Junior Piano Academy vindt plaats tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. De deelnemers geven tijdens het festival ook enkele concerten.

De NMF-Luistertest is een actief luisterspel over de instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Tijdens het luisterspel worden vijf violen aan het publiek gepresenteerd door collectiebeheerder Frits Schutte. Hij vertelt bij elk instrument waar het vandaan komt, wie de bouwer is, hoe het klinkt en hoe de ene viool zich onderscheidt van de ander. Na deze introductie bespeelt violiste Maria Milstein (van achter een scherm) de vijf violen, waarbij het publiek moet raden welk instrument zij bespeelt. Na het raden geeft Maria Milstein een concert, samen met pianiste Hanna Shybayeva, met wie zij onlangs een cd opnam.

Op 7 maart staat ook een groot aantal meet ups op het programma, in de vorm van workshops of presentaties door professionals uit het veld. Daarbij kunnen de jonge musici zich laten bijspijkeren over zaken die van belang zijn voor het opbouwen van een professionele carrière. Over PR, geldzaken, omgaan met en goed presenteren aan de media, sponsoring. De zes meet ups duren ongeveer 45 minuten per stuk. Tijdens een informatiemarkt kunnen bezoekers informatie halen bij onder meer BUMA Cultuur, SENA/SENA Muziekproductiefonds, Sony Music, Verloningsbureau Eindhoven, Green Room Creatives en 24classics.com.

Daarnaast kunnen bezoekers de gehele dag concerten van Grachtenfestival Amsterdam 2014 herbeleven. Tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2014 zijn er virtual reality opnames gemaakt van verschillende concerten. Met een speciale bril kunnen deze concerten in 360 graden opnieuw worden beleefd.

Kaartverkoopinformatie Grachtenfestival Amsterdam: De OpMaat
Datum: 7 maart 2015
Locatie: Het Sieraad, Postjesweg 1, Amsterdam
Aanvang: 09:30 uur, doorlopend tot 17:00 uur
Prijs: € 13 (incl. twee consumpties)
Kaarten: www.grachtenfestival.nl