Type gebruikers

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin muziek gebruikt wordt. Hieronder een beknopt overzicht van de verschillende soorten categorieën van muziekgebruik.

Podia

Een concert of evenement zonder muziek is ondenkbaar. Organiseert u voorstellingen, concerten of evenementen, dan betaalt u voor muziekgebruik een vergoeding. De vergoeding bestaat uit een percentage van de opbrengst van de uitvoering (recette), de gage of de uitkoopsom (het bruto-bedrag dat u betaalt voor het optreden, exclusief BTW).

Wilt u muziek gebruiken, dan kunt u het betalen van de licentievergoeding eenvoudig van tevoren regelen via de portal van Buma/Stemra of via een opgaveformulier. Ook is het mogelijk om een voorschotregeling te treffen via uw boekingskantoor.

MKB’ers

Muziek kan veel betekenen voor uw zaak. Onderzoek toont aan dat achtergrondmuziek de omzet verhoogt, bezoekers in bars en restaurants langer blijven zitten en dat medewerkers zich prettiger voelen en daardoor productiever werken. Die winst hebt u snel binnen. Wilt u muziek gebruiken, dan kunt u de licentie eenvoudig van tevoren regelen via Buma/Stemra of via Mijn Licentie.

Omroepen

Zonder muziek is er snel radiostilte tussen u en uw publiek. Daarom is het van groot belang uw muziekgebruik goed te regelen. De meeste omroepen sluiten hiervoor een overeenkomst met Buma/Stemra en betalen de vergoeding vaak jaarlijks.

Online

Muziek geeft een website sfeer en zorgt voor een betere gebruikservaring. Ook in apps, online games en in filmpjes wordt muziek volop gebruikt. De wijze waarop muziek gebruikt wordt, is bepalend voor de vergoeding die hiervoor wordt betaald. Als een muziekwerk ter illustratie op een website wordt geplaatst, is er waarschijnlijk sprake van achtergrondmuziek op uw website. Wanneer muziek een grotere rol speelt, zoals op een muziekplatform, geldt er een ander tarief. Ook de licentie voor online muziekgebruik, kunt u via Buma/Stemra regelen.

Muziek in video’s en commercials

Muziek speelt een belangrijke rol bij het overbrengen van een boodschap. Om die reden wordt er vaak muziek gebruikt in audiovisuele producties, zoals commercials, bedrijfsfilmpjes en films. Voor de muziek die u in een dergelijke productie gebruikt, betaalt u een vergoeding aan de makers. Dit regelt u eenvoudig via Buma/Stemra.

Overige organisaties

Of het nu gaat om zorginstellingen of scholen, muziekverenigingen of kerken, sportverenigingen of dansscholen — overal klinkt wel eens muziek. Tijdens een sporttoernooi of dansles bijvoorbeeld, of bij de repetitie van het koor. Voor dit muziekgebruik betaalt u een vergoeding aan Buma.