Sociale en culturele ondersteuning

Naast het behartigen van de belangen van de bij ons aangesloten tekstschrijvers, componisten en uitgevers, vindt Buma/Stemra het belangrijk om ook een sociale en culturele bijdrage te leveren. Dit gebeurt onder meer met Buma Cultuur, waar Buma/Stemra oprichter en grootste financier voor is. De organisatie is verantwoordelijk voor evenementen als Amsterdam Dance Event, Eurosonic en Buma NL.

Buma/Stemra vertegenwoordigt bijna 24.000 leden, van makers van muziek voor commercials tot hedendaagse klassieke muziek. Het is belangrijk dat we de hele linie promoten. Dit betekent dus programma’s opzetten die al deze genres in de schijnwerpers zetten.

Sommige daarvan genieten Europese of wereldwijde bekendheid, zoals ADE of Eurosonic, maar daarnaast vindt er nog veel meer plaats. Zo focust Buma Classical Convention, waar de eerste Componist des Vaderlands bekend is gemaakt, zich op klassieke muziek, is er Buma Rocks! voor de hardere genres  en is het aanbod erg divers.

Alle evenementen hebben één overeenkomst: ze brengen muzikanten, componisten, uitgevers, media, muziekgebruikers en liefhebbers bij elkaar. Wij faciliteren de verbinding zodat er kansen onstaan op het gebied van promotie en exploitatie voor onze leden. Zowel nationaal als internationaal.

Buma Music Academy
Een belangrijk initiatief van Buma Cultuur is de Buma Music Academy, waarmee muziekonderwijs in een nieuwe vorm weer een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de opvoeding van jonge mensen. Vanaf het schooljaar 2015-2016 introduceert Buma ook een klassieke module met behulp van Willem Jeths (Componist des Vaderlands) en componiste Claudia Rumondor. Maar nog belangrijker: het digitale lesprogramma van de Buma Music Academy is beter afgestemd op het VMBO, waardoor er een veel grotere groep leerlingen bereikt wordt.