Thé Lau overleden

24 juni 2015

Vandaag bereikte ons het droevige bericht van het veel te vroeg overlijden van tekstschrijver, componist, muzikant en zanger Thé Lau. Thé was al geruime tijd ziek. Hij is 62 jaar geworden.

Thé was sinds 1977 aangesloten bij Buma/Stemra. Hij was in de afgelopen bijna veertig jaar verantwoordelijk voor ruim honderdvijftig composities, waaronder tot de verbeelding sprekende werken als ‘Iedereen is van de Wereld’, ‘Blauw’, ‘Open’ en nog veel meer. Het in 2005 door Thé geschreven ‘In Vrijheid’ is de herkenningstune bij Bevrijdingsfestivals.

Als voorman van The Scene verwierf Thé grote successen. Met hun mooie oeuvre bereikte Thé met The Scene de onbetwiste status als één van de grondleggers van de Nederlandstalige rock. Voor hun prestaties ontvingen zij dan ook geheel verdiend in 1992 de Popprijs en in 1996 de Gouden Harp. In maart 2015 ontvingen Thé en The Scene de Edison Oeuvreprijs.

The Scene was een groot voorbeeld voor jongere collega’s, waaronder Bløf. Met de single ‘Zing voor me’ met Lange Frans in 2010 bereikte Thé ook een veel jonger publiek. Hij heeft meerdere generaties geraakt met zijn werk en met zijn uitgesproken en herkenbare stemgeluid.

Solo bracht hij ook materiaal uit en zijn poëtische teksten kwamen niet enkel terug in zijn muziek. Als schrijver bracht Thé de romans Hemelrijk en Juliette uit en binnenkort komt zijn roman ‘De Grote Vakantie’ uit waaraan hij tot het laatst heeft gewerkt.

Vorig jaar werd bekend dat Thé ongeneeslijk ziek was. Hij was erg open over zijn ziekte en ontroerde het Nederlandse publiek door hen te betrekken met een aantal indrukwekkende afscheidsconcerten. Zijn overlijden is een groot verlies voor de Nederlandse muziek, en we zijn Thé zeer dankbaar voor zijn prachtige teksten en composities en zijn enorme bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse muziekcultuur.

Voor de zomereditie 2014 van ons magazine werd de ode ‘Afscheid van Thé Lau en The Scene’ geschreven, dat u hier kunt teruglezen.

Vandaag werd ook bekend gemaakt dat op zondag 28 juni er tussen 13:00 en 15:30 in Paradiso te Amsterdam voor het publiek gelegenheid is om afscheid te nemen.